browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Tankar om bra kött

Hur får man ett bra kött? Här samlar vi några av de faktorer som vi tror ger en köttbit av yppersta kvalitet.

 

Val av ras

Som i så många andra fall tar det tid om man eftersträvar kvalitet. Det kött man finner i butikerna är vanligen från djur som  framavlats till att ge mycket kött i förhållande till mängden foder djuren får, och detta på kortast möjliga tid. Detta ger ett framstressat kött och djur som mer är produkter än naturliga kossor. Vårt kött kommer från en av de äldsta svenska raser som finns och den enda avel som sker är på ett gott lynne och god hälsa. Rödkullans kött är av naturen väl marmorerat och har en lätt kryddig smak, en del kunder tycker att det påminner om viltkött, och det beror på att djuren äter så varierad mat med vad som bjuds i hagar och på våra skogsbeten. Köttet går inte att jämföra med det man normalt finner i butik, som om det är svenskt ofta är snabbproducerat kött från tjurkalvar, eller om de är sydamerikanskt kommer från soja- och majsuppfödda djur i stordrift.

IMAG0058

 

Djurens välmående

Den absolut viktigaste faktorn för att få ett bra kött är djuret levt ett bra liv. Ett stressat djur bildar stresshormoner och ohälsosamma slaggprodukter som får köttet att bli osmakligt. Ett bra liv med kunniga (och snälla) djurskötare borgar för ett bra kött. Detta är särskilt viktigt då djuren skall transporteras till slakteriet. Därför arbetar vi bara med djurtransportörer som vi litar på och som hanterar djuren bra. Slakteriet ligger bara fyra socknar från Näshulta och djuren stressas aldrig inför en transport.

Omega 3

De nyttiga fettsyrorna från Omega 3 är c:a fyra gånger fler i kött från djur som föds upp på ett varierat bete och grovfoder. Den naturliga maten som korna ätit i alla år ger ett bättre kött än om de fodras med krossad spannmål. Man skall dock inte överdriva Omega 3-innehållet, det kan aldrig jämföras med den mängd som finns i fet fisk som lax.

Mörning

Bra kött måste möras, då bryts köttets proteiner och bindvävnad ner. Mörningen sker lika bra då slaktkroppen hänger i kylrum som när styckdelarna är vacuumförpackade. Det bästa sättet att få ett bra kött är att först hängmöra hela slaktkroppen och sedan låta mörningsprocessen fortsätta i vacuumförpackning. Då undviker man bakterieangrepp på köttet men får det ändå fullt mörat. Allt vårt kött hängmöras först och möras därefter i vacuumförpackningen.

Djurens mat

Vill man ha mycket kött och det på kort tid så skall man ge djuren kraftfoder. Kraftfoder är vanligen krossad spannmål, majs eller soja. Det får ungdjuren att växa fort och ger snabba muskler d.v.s. kött. Vill man däremot ha bra kött så ger man djuren den mat de är vana vid och låter detta ta tid. Vintertid ger vi bara djuren grovfoder, d.v.s. torkat eller ensilerat gräs och klöver. På sommaren betar de i hagmarker och på skogsbeten med örter och spätt gräs. Det ger en långsam tillväxt och vi kan därför inte slakta korna förrän de är minst tre år och stutarna tidigast vid två år. Det kostar mer att föda upp djuren på det sättet men det ger en avsevärd bättre kvalitet på köttet. Självklart är allt vinterfoder djuren får ekologiskt odlat och fritt från gifter och konstgödsel.

P1000636